02/07/2024 0 Kommentarer
Kirkecafé med indtryk fra Afrika
Kirkecafé med indtryk fra Afrika
# Nyheder Farsø
Kirkecafé med indtryk fra Afrika
Farsø
De to næste Kirkecaféer i Farsø Kirkes Sognegård har Afrika som tema.
Fredag 6. marts får vi besøg af Sasia Donskov, der i tre måneder af 2019 var udsendt af Danmission til øgruppen Zanzibar som provstivolontør for Vesthimmerlands Provsti.
Hun boede ved den lutherske kirke et stenkast uden for den gamle bydel Stone Town og arbejdede i en børnehave som klasselærer for de mindste børn. Ligeledes var hun tilknyttet syskolen Upendo og var desuden en del af livet på Zanzic, som er et interreligiøst center. Størstedelen af befolkningen er muslimer, så Sasia har på nært hånd oplevet religionsmødet, og hvordan det er at være kristen på Zanzibar.
Læs Sasias længere beskrivelse af sit ophold herunder.
Fredag 13. marts kommer Else Højvang, som i næsten 28 år var udsendt af Danmission som missionær i Den Lutherske Kirke i Tanzania.
Else Højvang vil fortælle om kirkens arbejde med mission, evangelisation og diakoni og dele sine erfaringer fra undervisning i skole, under træernes skygger og i kirkerne, som var de opgaver, hun fik del i. − Gode mennesker, som jeg har mødt og lært noget af, som Else siger. Hun har netop været i Tanzania igen og har derfor friske nyheder med til deltagerne i Kirkecaféen.
- Fredag 6. marts kl. 09.30 i Farsø Kirkes Sognegård
Kirkecafé med provstivolontør Sasia Donskov, Aars - Fredag 13. marts kl. 09.30 i Farsø Kirkes Sognegård
Kirkecafé med tidl. missionær Else Højvang, Vridsted
Sasia Donskov fortæller som oplæg til sit besøg i Kirkecaféen 6. marts:
Nu er det tre måneder siden, jeg landede i Danmark efter tre måneders ophold på Zanzibar. Jeg har i den tid været ude og holde ca. 35 foredrag om mine oplevelser.
Zanzibar er en øgruppe, som ligger ud for Afrikas østkyst og er en autonom del af Tanzania. Her er størstedelen af befolkningen muslimer, og kun ca. 2 procent er kristne.
Helt lavpraktisk har jeg boet ved den lutherske kirke et stenkast uden for den gamle bydel Stone Town. Jeg har arbejdet tre dage i en børnehave, hvor jeg har været klasselærer for de mindste børn, som er tre-fire år gamle. Derudover har jeg arbejdet på Danmissions projekter dernede, hvor jeg primært har været tilknyttet syskolen Upendo.
Jeg har dog også været en del af Zanzic, Zanzibar Interfaith Centre, som er et interreligiøst center, hvor jeg blandt andet har fulgt nogle timer på deres diplomuddannelse, og så har jeg været med en tur på Pemba.
Pemba er en ø, som også er en del af Zanzibar, hvor der bor væsentlig færre kristne, og de er betydeligt mere fattige end på den største ø, Unguja (kendt som Zanzibar). På Pemba lavede Zanzic træninger med kvinder, religiøse ledere og unge mennesker.
I mine foredrag kommer jeg rundt om livet på Zanzibar, sådan helt generelt. Hvad er det for en historie og politik, der danner grundlag for det Zanzibar, vi ser i dag. Jeg vil naturligvis også snakke om religionsmødet, både hvordan det er at være kristen på Zanzibar, men også hvordan man lever sammen på trods af forskellige religioner.
Mest spændende er alle de små oplevelser og snakke, jeg har haft med folk dernede. Blandt andet skal I høre om, hvordan livet bare er totalt anderledes i en kultur, hvor det er helt legalt at give børn et slag med en pind − i en kultur, hvor nogle familier har både kristne og muslimske medlemmer, og hvor kirke ikke bare er en gudstjeneste om søndagen, men en familie, sikkerhedsnet, uddannelse og meget mere.
Derudover skal I høre historien om den katolske præst Father Damas, som har oplevet drab, drabsforsøg og selv været i politibeskyttelse under nogle af de uroligheder, der har været på Zanzibar. Men også historien om præsten Benjamin, som er et pragteksempel på, hvordan vi som kristne skal være gode medmennesker, og hvordan vi skal vise næstekærlighed til alle!
Kommentarer